De Loodsmansduin

Bezocht:
Eind augustus 2024. We zijn er drie dagen geweest maar door het slechte weer waren of op pad om het eiland te verkennen of zaten we binnen. Naturistische momenten waren er niet

Algemeen:
Loodsmansduin is in een aantal opzichten een bijzondere camping.
- het naturisme is daar is een klein onderdeel van een grote textielcamping
- voor zover ik weet de enige naturistsiche camping in een beschermd duingebied
- de enige naturistische camping op Texel.

Aanmelden
Gaat via de website. Alles invullen en je bent klaar met de administratie. Vlak voor je komst krijg je een uihebreide mail met documentatie en de toegangscode voor de poort.

Ontvangst
Bij aankomst is goed geregeld. Eigenlijk geen vragen meer. In ons geval werd de tractor besteld omdat we niet zelf op de plek kunnen komen

Terrein
Je bereikt het naturistendeel via de centrale poort voor het textiel gedeelte. Dan zijn er achterin twee afsplitisngen naar de Wulp. Het is via borden aangeven dat je FFK betreedt.
Het naturistendeel is verdeeld in twee gebieden, gescheiden door een fraai begroeide duinwal. Beide onder de naam Wulp. Indeze tijd prachtige heide. Het gedeelte met de lage wulpnummers is vlak in een soort kom en men staat in een soort straten. Op dit stuk is ook het saniatir gebouw. Het andere deel bestaat veel meer uit een soort duinpannen met plaatsen en hoogteverschillen. Ziet er veel aantrekkelijker uit en veel gevarieerder en zijn wisselend geschikt voor tenten, caravans en kleine campers. Deze laatse twee kunnen niet overal terecht. Vroeg me wel af bij plaatsens die laag gelegen zijn in een kom wat er gebeurt als het plenst van de regen? Dit is een mooi stukje terrein.

Plaatsen
De plaatsen zelf liggen op een duinheuvel of in een duinpa. Heel gavrieerd dus qua ligging en grootte. Hel bijzonder dus Er zijn nauwelijks schaduwplaatsen. Het kan dus zomers flink warm zijn en zonschde bij veel zon!

Sanitair
Het sanitair is ruim voldoende maar voor een naturistenterrrein beetje conservtief ingericht met alles in hokjes. Zelfs de wastafels! Geen gemeenschappelijke douches. Het is goed verzorgd en onderhouden en schoon. De douches werken met een gratis tijdklok en temperatuur moet je zelf mengen. Wisselt wat in temperatuur. Opvallend is het gebrek aan spiegels. Eentje maar in de bayruimte. Ook geen bankje om even te zitten en je voeten te drogen. Wel een gezinsruimte om te douchen. De toilletten lijken erg laag te hangen. Papier aanwezig.

Elektra
Is aanwezig voor elke plek en naar ik meen 16A.

WIFI
Op het hele terrein maar niet gebruikt

Zwembad
Op het naturisten gedeelte geen zwembad. Wel op het textiel gedeelte maar niet bekeken.

Parkeren
Dat kan en mag bij de plaats maar er zijn ook voldoende parkeerplekken

Sauna
Bij het sanitairgebouw is een infraroodsauna. Kost € 12,50 pp/uur!

Omgeving
Voor ons was het de eerste keer op Texel. Door het slechte weer was er niks naturistisch te beleven dus hebbnw e ons verdiept in het eiland. Qua natuur aan de westkant wisselend met brede duingebieden en soms fraaie bossen. Meer naar het westen is het allamal agrarisch en wordt het gebied omsloten dor een dijk.
Er is veel te doen. Alleereerst natuurlijk de dorpen. Klein maar leuk. De haven van Oude Schild altijd leuk. Kaap Noord met daarbij een fraais wandelgebied in een stukje duin met veel flora. Prachtige fauna. De vuurtoren en strand daarbij. De slufter die je op eigen gebied kunt bekijken maar wij hadden een gids en dat had heel veel meerwaarde. Het juttersmuseum is wel apart. Verder een kaasmakerij. In den Hoorn een geweldige supermarkt met een slager of slagerij met supermarkt. Er zijn heel veel fietsroutes op Texel. Je kunt er ook genieten van de vele lokale producten (lamsvlees, bier, kaas) Verder zie je er voortdurend vrachtwagen van de Hanos, Sligro en Biofood. Er moeten dus veel fraaie ingredienten zijn met kwaliteitsproducten voor de horeca

Overtocht
Deze is perfect geregeld met Teso. kaartjes van te voren boeken en korting 30% op de dinsdag, woensdag en donderdag.