Pagina 2 van 17

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: do 20 jan 2022, 22:37
door moppetoet2
Bowmore schreef: wo 19 jan 2022, 18:39 Nasi van gisteren, de kinderen pannenkoeken 🤤

Bruine saus, is de Nederlandse jus?

Groetjes Jeroen
Of die Engelse ingedikte Maggi...

Ik had er nooit van gehoord, totdat Britse toeristen tegen me klaagden dat er geen "brown sauce" te koop was in de hypermarché. (Ik was ooit campsite courrier voor een tentenverhuurder).

Een paar dagen later zag ik het spul, andere gasten hadden het achter gelaten in hun koelkast.
Even geproefd, gatverredamme!! Maar de klagers kon ik er blij mee maken.
:lol:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Brown_sauce

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: do 20 jan 2022, 22:39
door moppetoet2
Vandaag stamppot mous (boerenkool) met verse runderworst.

Morgen snert (erwtensoep), zojuist even voorgeproefd.

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: do 20 jan 2022, 23:46
door Frans64
HenkD schreef: do 20 jan 2022, 18:49
Mandy schreef: do 20 jan 2022, 00:04 Geinig onderwerp...

Ik was laat thuis vandaag dus niet meer gekookt, maar 2 witte bolletjes op met hagel :D
En ik maar denken dat op dit forum bruine bolletjes de standaard waren :mrgreen:
Het is januari Henk, geen zon, harde wind, Corona gedoe:
Geen kleur meer te bekennen :?

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: vr 21 jan 2022, 00:23
door NanMar
HenkD schreef: do 20 jan 2022, 13:47
NanMar schreef: do 20 jan 2022, 12:50 Vandaag eten we Elzasser Flammkuchen, zelfgemaakt natuurlijk
lekkkur, schuif maar een bordje bij. :lol:
De tarte flambee was heerlijk, zoals altijd...

De uien die over waren, en dat waren er nog al wat want het was een nieuw netje, zijn verwerkt tot franse uiensoep. Van de soep staan 3 porties in de vriezer, als vrouwlief dan vanaf komende woensdag op Reha is, hoef ik alleen maar wat croutons te maken, strooikaas over de soep te strooien en in de oven te zetten (eerst even voorverwarmen in de magnetron).

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: vr 21 jan 2022, 21:14
door Wanderlust
Vanavond waren het luie restjes uit de diepvries broccolipuree met witloof in ham en kaassaus.
Nu rustig en Westmalle Tripel 💛 dat zijn toch ook enkele boterhammen hé!?

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: za 22 jan 2022, 11:59
door moppetoet2
Vloeibaar bier, altijd goed. 🍻

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: za 22 jan 2022, 17:39
door Bowmore
Vandaag als lunch:

Balkenbrij.

Krokant bakken in de koekenpan, serveren met suiker er overheen.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Balkenbrij

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: za 22 jan 2022, 22:52
door PoppeSchuitema
Ik heb vanavond bami gemaakt, mienestjes gekookt, daar bamigroente doorgeroerd, stukjes gemarineerde varkenshaas gebraden (bij wijze van saté) satesaus gemaakt. en een heerlijke choco/caramel pudding na

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: za 22 jan 2022, 23:03
door moppetoet2
Basmatirijst.
Curry van gehakt, prei, rode ui, doperwtjes, wortel, maïs, pompoen en Surinaamse kerrie masala.

Kleurrijk en lekker.

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: za 22 jan 2022, 23:09
door anakin
Vandaag alleen een soepje na een rit van 1000 kilometer, maar gisteren in het hotel in Oostenrijk nog een "Am Bauernbuffet".
De halve kinderboerderij lag daar uitgestald. Komende week maar een aantal vegetarische dagen om dit te compenseren...... :mrgreen:

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: zo 23 jan 2022, 00:44
door Jos
Vandaag eerst bij zoon gewerkt aan zijn nieuwe huis. We hebben het helemaal gestript.
We hadden ook schoonzus en haar dochter uitgenodigd voor het diner. haar man is is in november overleden.
Ben niet in de valkuil gestapt om veel te koken ivm de tijd en voorbereidingen. Dus gewoon vlees van de slager en een lekker saldae van witlof, ham, ei en appel en krielaardappeltjes uit e air-fryer.
Wel gister avond al een visragout gemaakt en daaraan aan in eend eel garnalen en een ander deel rivierkreeftjes toegevoegd. Door het eiwit en dan door de paneermeel bij gebrek aan panko. Zo krijg je garnalenkroketjes.
We hadden een gezellige avond met een lekkere wijn uit Sicilië erbij.

Jos

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: zo 23 jan 2022, 01:51
door wingryder
Vanavond weer eens verse Spring Rolls gegeten.
We hadden vrienden te eten die het niet kenden, groot succes.
We hadden nu als dessert ook een roll maar dan met fruit, daarbij een frambozen coulis en warme vanillesaus. :o
Dat was me een partij lekker :D die houden we er zeker in.
tn_IMG_20220122_183653.jpg
Voor wie het niet kent, het zijn rijst vellen die je even weekt in water , op je bord legt en dan vult met allerlei ingrediënten die je in reepjes hebt gesneden, dat kan van alles zijn, we hadden oaTempeh, gebakken en met ketjap en sesamzaad, kipstukjes met sambal en knoflook, div groenten etc.
dit leg je op het blad en dat vouw je dan dicht, je eet het met vissaus, of soja, of chilisaus of anders, wat je maar lekker vindt.

licht verteerbaar en heel gezond ;) maar vooral heeeel lekker, tenminste...... dat vinden wij :D

Groet,

Jan

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: zo 23 jan 2022, 12:26
door Wanderlust
Mmm wil ik zeker eens proberen!

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: zo 23 jan 2022, 12:27
door Bowmore
En eet je die dan koud of warm?

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: zo 23 jan 2022, 13:41
door HenkD
Ziet er super uit Jan! :idea:

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: zo 23 jan 2022, 13:46
door wingryder
Bowmore schreef: zo 23 jan 2022, 12:27 En eet je die dan koud of warm?

Je eet ze koud, maar je kunt ze eventueel ook frituren, hebben wij nog nooit gedaan.

ingrediënten die wij hadden waren:

Tempe met ketjap en sesam zaad
Kipreepjes marineren in sambal en knoflook en bakken
komkommer reepjes
wortel en kool reepjes (julienne snijden)
garnaaltjes
gerookte zalm blokjes
gebakken uitjes
gebrande en gehakte cashew noot
reepjes omelet
Atjar
bosui
Tauge, even een beetje bakken
glas vermicelli
geroosterde (rode) paprika reepjes

en dan maar combinaties maken, lastig om te kiezen :lol:
maar erg leuk en je bent gezellig bezig aan tafel.
onze vrienden hadden dit nog nooit gegeten maar waren erg enthousiast.
Het rollen is even een slag maar dat gaat snel.
Aanrader.

Groet,

Jan

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: zo 23 jan 2022, 13:49
door Bowmore
Gaan we eens proberen, bedankt voor de tip 👍

Groetjes Jeroen

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: zo 23 jan 2022, 14:11
door anakin
Ziet er zeker geweldig uit. Krijg er honger van.... ;)
Eerst vandaag of morgen maar 's een gevulde paprika uit de over proberen. Een vegetarische in dit geval.
Zeker na het vleesfestijn van een paar dagen geleden........ :)

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: zo 23 jan 2022, 16:27
door NanMar
Ziet er lekker uit Jan

Wij hebben gister bij de Griek gegeten, in het kader van mijn moeders verjaardag. We mochten op haar kosten uit eten, voor een bedrag ter hoogte van haar nieuwe leeftijd.

Ik moet zeggen, het was heerlijk en voor herhaling vatbaar

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: zo 23 jan 2022, 17:39
door Wanderlust
vanavond eten we hier na een aperitiefje lookbroodjes, gewoon gezellig in de zetel om het weekend af te sluiten.
simpel, eenvoudig en lekker, ook aanrader als er mensen op bezoek komen en het eens wat anders mag zijn:

ingrediënten:
400 gram gehakt
2 teentjes look
1 klein doosje tomatenpuree (concentraat)
1 ei
1 fijn gesneden ui
300 gram gemalen (Gruyère kaas)
zo'n broodjes om thuis af te bakken uit de supermarkt
gewoon alle ingrediënten mengen (de look wel persen uiteraard)
dan de broodjes middendoor snijden, iedere helft beleggen met het mengsel en 18 minuten op 180° in de oven.
Zeer lekker met beetje cayennepeper op of tabasco!

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: zo 23 jan 2022, 18:35
door HenkD
Gister heb ik Gestoofde runderschenkel gegeten; Zo`n soepbeen met vlees. Uien en pen tesaam met kruiden meegestooft in een aardewerken pot in de oven. Lekker met puree en bietjes en de jus. Toen de beenderen/rest met nieuwe ui, wat bleekselderij en larier opnieuw opgeszet om nog wat smaak te extraheren.

Hier vandaag een uiensoepje van gemaakt met wat tamme kastanjes. Gemarineerde kippendij met spek en aardappeltjes in de oven.....

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: zo 23 jan 2022, 19:24
door Jos
Hier ven het bakken op bakpapier.

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: zo 23 jan 2022, 21:10
door moppetoet2
Groentesoep.
Aardappels, bavette, doperwtjes, worteltjes.

Voor mijn lunch morgen staat nu een "tomaten tarte tatin" in de oven.

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: ma 24 jan 2022, 00:36
door Jos
Mijn nichtje wil altijd dat er gestopt wordt bij Nazareth, een parkeerplaats met restaurant in Belgie, omdat ze daar lekkere garnalenkroketjes hebben.
Na wat experimenteren en wat nalezen is het gelukt om ze perfect te krijgen
1. je maakt een ragout
2. meng hier in de garnalen
3. zet een nacht koud
4. paneren en afbakken.

Voor de bouillion als je zelf maakt anders vissbouillon
500 g schillen van garnalen
1 ui schoon en doormidden
15 cc olijfolie
70 gram tomatenpuree
100g witte wijn
245 gram warm water

Voor garnalen
600 g garnalen of rivierkreeftjes
100g boter
130 g bloem
250 g bouillon warm
250 g melk
peper
zout
nootmuskaat
3 eidooiers
Bloem
Eiwitten

De bouillon
Stoof de garnalen in boter of olie met de grofgesneden ui op middelhoge verwarming. Voeg de tomatenpuree toe en laat nog even mee stove. Dan afblussen met de wijn en voeg het water toe. Laat nog 15 minuten trekken en dan afkoelen.

Ragout
Smelt op laag vuur de boter en voeg de bloem al roerend toe en laat die op middel hoog vuur even garen. Voeg dan onder goed roeren telkens een beetje bouillon toe en meng goed. Als de bouillon op is dan de melk toevoegen op dezelfde wijze. Laat afkoelen en verwerk de eidooiers er in. Je moet wel een stijve ragout overhouden.
Snijdt dan de garnalen niets fijner, bestrooi ze ruim met zout en meng door de ragout. Let op je er moet voornamelijk garnalen in de ragout zitten. Dus het is slim om de ragout in porties bij de garnalen te doen. Het moet geen meelbal worden. Laat alles een nachtje in de koelkast opstijven.

Maak kleine porties en vorm die tot een soort bitterbal of kleine kroketvorm. Schud ze door het losgeklopte eiwit en daarna door de paneermeel of panko.
Ze nu klaar om afgewerkt te worden ind e frituur, air-fryer of zoals wij deden in fonduepan.

Smullen maar


Links onder zijn gefrituurd. Rechts onder uit de air-fryer. Smaak is het zelfde maar de vorm veranderd in de air-fryer. Ze worden slapper.

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: ma 24 jan 2022, 13:15
door Wanderlust
Bedankt voor het recept Jos.
Hier vandaag gestoofde prei in bechamelsaus aardappelen en witte pens

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: ma 24 jan 2022, 17:29
door Jos
Wanderlust schreef: ma 24 jan 2022, 13:15 Bedankt voor het recept Jos.
Hier vandaag gestoofde prei in bechamelsaus aardappelen en witte pens
Oh echt pens (tripe). Dat haalde ik altijd op het abbatoir voor onze honden!
Per vergissing ene keer gegeten. Beviel niet.
Jos

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: ma 24 jan 2022, 17:49
door janneke
Vandaag... Vispannetje met zalm en kabeljauw in de oven, geroosterd bruin brood met look.

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: ma 24 jan 2022, 22:48
door RaCa
Jos schreef: ma 24 jan 2022, 00:36 Mijn nichtje wil altijd dat er gestopt wordt bij Nazareth, een parkeerplaats met restaurant in Belgie, omdat ze daar lekkere garnalenkroketjes hebben.
Na wat experimenteren en wat nalezen is het gelukt om ze perfect te krijgen
1. je maakt een ragout
2. meng hier in de garnalen
3. zet een nacht koud
4. paneren en afbakken.

Voor de bouillion als je zelf maakt anders vissbouillon
500 g schillen van garnalen
1 ui schoon en doormidden
15 cc olijfolie
70 gram tomatenpuree
100g witte wijn
245 gram warm water

Voor garnalen
600 g garnalen of rivierkreeftjes
100g boter
130 g bloem
250 g bouillon warm
250 g melk
peper
zout
nootmuskaat
3 eidooiers
Bloem
Eiwitten

De bouillon
Stoof de garnalen in boter of olie met de grofgesneden ui op middelhoge verwarming. Voeg de tomatenpuree toe en laat nog even mee stove. Dan afblussen met de wijn en voeg het water toe. Laat nog 15 minuten trekken en dan afkoelen.

Ragout
Smelt op laag vuur de boter en voeg de bloem al roerend toe en laat die op middel hoog vuur even garen. Voeg dan onder goed roeren telkens een beetje bouillon toe en meng goed. Als de bouillon op is dan de melk toevoegen op dezelfde wijze. Laat afkoelen en verwerk de eidooiers er in. Je moet wel een stijve ragout overhouden.
Snijdt dan de garnalen niets fijner, bestrooi ze ruim met zout en meng door de ragout. Let op je er moet voornamelijk garnalen in de ragout zitten. Dus het is slim om de ragout in porties bij de garnalen te doen. Het moet geen meelbal worden. Laat alles een nachtje in de koelkast opstijven.

Maak kleine porties en vorm die tot een soort bitterbal of kleine kroketvorm. Schud ze door het losgeklopte eiwit en daarna door de paneermeel of panko.
Ze nu klaar om afgewerkt te worden ind e frituur, air-fryer of zoals wij deden in fonduepan.

Smullen maar


Links onder zijn gefrituurd. Rechts onder uit de air-fryer. Smaak is het zelfde maar de vorm veranderd in de air-fryer. Ze worden slapper.
Welk restaurant in Nazareth?

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: di 25 jan 2022, 10:55
door Jos
RaCa schreef: ma 24 jan 2022, 22:48

Welk restaurant in Nazareth?
Een tankplaats langs de snelweg van Antwerpen naar Lille.

Re: Wat schaft de pot?

Geplaatst: di 25 jan 2022, 18:27
door Wanderlust
Vreemd dat ze in zo'n zaak lekkere garnaalkroketten hebben.
Hier vanavond aardappelen, veldsla met witte bonen in zelfgemaakte vinaigrette en kalkoenschnitzel