Menu
U Furu

Let op deze observatie bedraagt de periode eind juni en begin juli 2007 en is natuurlijk ingekleurd door persoonlijke inzichten en beperkingen.

Dit naturistenterrein ligt aan het riviertje de Furu zo'n 10 km oostelijk van Porto-Vechio. De aanrijdroute staat wel duidelijk in de NFN gids maar als je de D368 volgt vindt je verder geen aanwijzingen. In het dorp Palavesa moet je linksaf bij een carefour dangereuse. Dan weg volgen en bij een bruggetje aan je rechter hand rechts af en de borden U Furu volgen. Kom je van de D151 (afslag Murartello” van de N198) dan kun je het niet missen door de levensgrote aanwijsborden.

Voor zover ik weet het enige naturistenterrein op Corsica dat niet aan een strand is gelegen. Het is een terrascamping. Direct langs de rivier de Furu zijn een aantal grote plaatsen. Ook geschikt voor caravans. Dat is de rest van het terrein niet. Of je beneden veilig staat bij hevige regen betwijffel ik. Veel schaduwrijke plaatsen hoger op het terrein geschikt voor kleinere tenten.

De toegangsweg is de laatste 300 meter slecht, zeker voor aanhangers maar het gaat wel (neuswieltje verwijderen!) De bodem bestaat uit zand/rotsgrond. Het zand is fijn en zwart. Dat merkten toen we drie dagen en nachten achtereen de mistral (zeker windkracht 9) hadden. Alles zat onder dat zwarte spul.

Elektra wordt ter plekke geregeld via verlengsnoeren. Hier en daar watertappunten. Wel vuilniszakken op verspreid op het terrein. Sanitair is eenvoudig doch goed en schoon. Douchewater is lauwwarm en bij de wasbakken gewoon koud water. Voor de afwas moet je zelf water verwarmen. Wasmachine aanwezig.

Er is ook een broodservice. Een winkeltje ontbreekt. Wel inruil van campinggas. Boodschappen kun je doen bij de diverse supermarkten in Porto-Vechio., Hyper U, Super Geant, Casino. In de stad zelf zitten een kleinere supermarkt, slagerijen en veel winkels met locale producten, kleding en snuisterijen.

Het zwembad is prima, niet zo groot en is gelegen aan een kleine bar. In het hoog seizoen waarschijnlijk te klein.

Er zijn zonnebanken op de randen van het zwembad (handdoek of matje meebrengen). Soms wordt je wel een beetje nat door het geplons van de jeugd.

Verder tafeltennis, badminton, voetbalspel, tennis net buiten het terrein. Er is ook een apart kinderbadje met wat speelattributen. Dit aleen in het hoogseizoen

Er is een restaurant met bescheiden kaart. Wel divers. Alles wordt gemaakt door een Italiaans stel, waarvan de kokin in haar blootje kookt (wel degelijk schort voor). Als die man en vrouw net zo netjes koken als zij voor hun lijf zorgen dan hoef je voor de hygiëne niet te vrezen. Dat geld ook voor het eten. Prima verzorgd. Alles was kakelvers (op zondag). Goede smaken. In vergelijking met de prijzen in een restaurant wel duur. Ook ontbijt en lunches.

De rivier de Furu stroomt als een klein slootje langs het terrein. Maar even verderop is een zeer langdurig traject van watervallen of kleinere watervallen afgewisseld met grotere en kleinere basins. Heerlijk van temperatuur. De tocht er naar toe gaat over kleine wandelpaatjes en soms wat klauterij over rotsen. Ook voor mensen op leeftijd geen probleem. Soms moet je even zoeken naar de markering.

Toen wij aankwamen was het terrein duidelijk in opbouw en kwamen er steeds mee voorzieningen beschikbaar en werd het terrein onderhouden. Er waren nog weinig mensen. Na 1 juli werd het drukker en kwam ook de jeugd . Opvallend weinig Nederlanders. Waar die in Frankrijk meestal duidelijk in de meerderheid zijn is het hier een bescheiden groep. Veel Duitsers, Italianen en Fransen. Maar op 2 juli stonden wij met nog twee anderen op een oppervlakte van minstens 250 bij 150 meter! De dag voor we vertrokken stroomde de camping ineens vol met gezinnen.

Kortom wij vonden dit een prima camping.

Verdere omgeving:Maar beperkt en bepaald door onze interesse. Maar toch in het kort. Ik zal ze elders beschrijven.

  • Cascade de Piccade di Gallo:Een leuk stroompje dat eindigt in een grootste waterval. Iets na Ospedale
  • Porto Vechio. Leuke plaats. Klein in zijn kern. Niet veel ouds overigens. Parkeren kun je het beste onder aan de stad bij een groot parkeerterrein aan de voet in het zuiden. (Volg de havens en rijdt langs de pompiers en sapeurs. Schuin naar boven loopt daar een eenrichtingsstraat en dan kom je in het centrum. Op zondag ochtend een heel bescheiden markt (locale producten) en een brocante onder aan de stad vlak bij de Hyper U.
  • Bonifatio: een schilderachtig klein plaatsje op een schiereiland.Zeer de moeite waard van het bezoek. Parkeren kan aan de voet van de stad of boven. Trui meenemen en natuurlijk je camera.
  • Solenzara: klein havenplaatsje aan de kust en bij de haven leuke en lekkere restaurants. Goed in combinatie met de route over de Col de Bavella. Ook is er daar een doodlopende wit weggetje dat je een prachtig uitzicht geeft op de kust.
  • In het binnenland liggen talrijke leuke plaatsjes zoals Zonza (markt opzaterdag), Levie, Lucie Saterne, Audie…..

    De wegen zijn over het algemeen goed en zeer rustig in de periode dat wij er waren. Tussen deze plaatsen liggen fantastische routes. Gemiddelde snelheid ongeveer 30-45 km. Maar het zijn ok geen wereldafstanden.